Biografija

Ženevski Dekret je legendarni punk rock bend iz Mostara. Ime su dali inspirirani tadašnjim pregovorima Regana (USA) i Gorbacova (SSSR) o ukidanju nuklearnog programa i uspostavljanju prijateljskih (ili bolje reći - manje neprijateljskih) odnosa između ove dvije zemlje. Pregovori su održavani u Ženevi, pa je i taj sporazum ostao upamćen kao ''Ženevski Dekret''. Počevši 1985 kao HC / Thrash trio, pod utjecajem nekih bendova iz tog vremena. Zbog kontinuirane promjene unutar benda, zvuk benda mijenja se iz thrash preko melodijske HC do punk/rock-a .

Prvi album - "Mostar" - snimljen je 1986 u Ljubljani (Slovenija) u studiju Boruta Cinc sa 8 pjesama. Te je bio objavljen 1987 i debitirao je kao broj jedan na nekoliko lokalnih radio postaja. Nakon izlaska njihovog prvog albuma, Kokić (pjevač) odlazi iz benda zbog osobnih razlika s preostalim članovima. Drugi album - "ne želim biti dio jebene mase" - iz 1988 snimljen je u Sarajevu (studio Voguea), 6 pjesama .


Sa novim pjevačem i novim pristupom (Habi / Đoko / Golub / Geno) je primjetiv širi raspon muzickih stilova i utjecaja nego u ranijim radovima. Pri zavrsnom mixu u studio je upala gomila sarajevskih punkera, predvodjena sa Dudom i Danom, sa gajbama vina.. i oni su naravno zaboravili da na buducoj himni i daleko najboljoj pjesmi "Necu da budem...." ubace pozadinske vocale !!!!


No i bez njih je bila ok, to je bila i najbolja, najpoznatija, najludja, sviracki najpotkovanija postava Zenevskog Dekreta. U toj postavi nizaju se i najludji koncerti, Sarajevo, Gospic, Dubrovnik, Mostar... Bend ce dobiti iskljucivo dobre kritike a pjesma "Necu da budem dio jebene mase" je postala veliki hit ne samo u punk krugovima. Pjesme sa tog dema su se vrtile svuda, izlazile na tone kompilacija, ploca, ep-ija...

U aprilu 1989 smo se ipak uspjeli okupiti i odrzati jedini nastup u toj postavi u sarajevskoj Akademiji Scenskih Umjetnosti, zajedno sa rijeckom grupom Grch. Koncert je prosao dosta dobro uz nevideno divljanje publike i Krizino bacanje suzavca. Nije se samo publika odlicno zabavila to vece. Ja sam divljajuci sa publikom na uskoj bini, iznenada pao kroz zavjesu, u backstage, pravo na stol za kojim su sjedili i pili momci iz Grcha (koji su tada inache vazili za namraciji bend u ex-YU). Mislim da su bili u zavrsnim pripremama za skori izlazak na scenu kad sam ih ja svojim nenajavljenim padom jednostavno prestaravio, ha ha! Sta je sad ovo!? Sta se to zapravo desava!?? Mogao sam procitati tu zacudjenost na njihovim licima. Nazdravio sam se sa zbunjenim Zofom, pjevacem Grcha, otpio malo piva i sa stola skocio nazad na scenu. Ovo sve skupa nije trajalo duze od 10 sekundi, ali ova scena ce se urezati u sjecanje kao jedno od najzabavnijih koncertnih dogadaja koje sam dozivio. A bilo ih je zaista mnogo. Ovaj nastup ce biti i zadnje sto je ova postava ZD uradila.

Stav i stil Ženevskog Dekreta je, kao i njihova muzika, snažno utjecao na mnoge druge balkanske punk-rock bendove iz 1980-ih.


1996. tri člana sastali su se u Švedskoj slučajno i u martu 1997 su snimili svoj treći album "10 godina" .

Uz novovog gitaristu to je bio malo drugačiji materijal od prethodnih, više su se vratili korijenima, a zvuk se približio prema starom punk-u.

Njihov utjecaj se nastavlja u drugim balkanskim PUNK & HC bendovima.
U 2006-oj, Ženevski Dekret se konačno ponovno ujedinjenje. Izdaju četvrti album "Best Of" (1985-2006) remastered - kompilacija svih najboljih pjesama sa novim singlom "Alkohol".

2007 godine reizdaju EP "necu da budem dio jebene mase" u ogranicenom broju od 500 primjeraka i koji je postao pravi i puno trazeni raritet.
Podijeli / Share: